Tennis Whizz program u vrtiću Zvezda Oaza

tennis-whizz-zvezda

Dejan Vukojičić: „Uspešna motivacija i pravilan razvojni put su ključ uspeha u tenisu“

U sklopu sportskih aktivnosti u vrtiću, dostupan je i  „Tennis Whizz“ program – sveobuhvatni teniski program kreiran za decu predškolskog uzrasta koji im omogućava da kroz različite avanture savladaju ne samo osnove belog sporta, već i druge veštine, na veoma zabavan način. Svaki čas postavili smo kao mogućnst sveobuhvatnog učenja kroz model celine, ne razdvajajući radne jedinice u manje elemente. Tako su u „Tennis Whizz“ programu uključeni zadaci kroz koje deca savladavaju brojeve, slova, socijalne veštine, slušanje, rešavanje problema, razvijanje logike, a ujedno se i sjajno zabavljaju. Ovaj prestižni sport deca treniraju sa koordinatorom Dejanom Vukojčićem, i trenerima Miljanom Jančulovski i Katarinom Radojlović.

tennis-whizz

Uspeh u sportu, bilo da je on kolektivni ili individualni, bazira se na ogromnom radu. Svaki sportista će vam sigurno potvrditi ovu tezu. Simpatije prema nekom sportu se javljaju još u najranijem detinjstvu, kada se veliki broj dece odlučuje da se oproba u njemu. U tom periodu, ključna stvar je pravilno usmeriti svakog malog sportistu, tačnije pružiti dobru polaznu osnovu za dalji razvoj.
Poslednjih nekoliko godina, tenis je u Srbiji postao sport broj 1, a sve više dece mašta da će jednoga dana poput Novaka Đokovića postati najbolji na svetu. Da bi se to i ostvarilo, potrebno je da se uloži mnogo truda, da se savladaju mnoge prepreke, a sve to postaje mnogo lakše ako se sam sport predstavi deci na zanimljiv način.
Najzanimljiviji način da se tenis približi svakom detetu je Tennis Wizz program.
Tennis Wizz predstavlja sveobuhvatni program tenisa za decu predškolskog uzrasta i mlađeg, koji im omogućava da kroz različite avanture savladaju ne samo osnove belog sporta, već i druge veštine, na veoma zabavan način.
Program koji je pokreno Teniski Savez Srbiji pre dve godine, odvija se u vrtiću Zvezda Oaza na Adi Ciganliji i za relativno kratko vreme je zainteresovao mnoge. Svi polaznici Tennis Wizz-a imaju priviljegiju da osnove ovog sporta uče od Dejana Vukojičića, nekadašnjeg selektora juniorske reprezentacije, koji je u svojoj dugoj trenerskoj karijeri stvorio neke od najboljih mladih tenisera sveta.

Kako se opredelio za tenis, šta je to Tennis Wizz program i kakva je perspektiva sprskog tenisa, Dejan nam je objasnio u srdačnom razgovoru.
Uspešni trener tenisa ste već 20 godina. Da li se sećate svojih početaka u belom sportu i šta je najviše uticalo na Vaše profesionalno opredeljenje, ali i samu ljubav prema tenisu?
-Sama igra, njena pravila i raznovrsna interpretacija igre učinili su da se „upecam“. Počeo sam sa trenerskim radom 1996. godine kada su me iz kluba zamolili da održim jedan čas. Hm, posle uspešnog časa jasno mi je bilo sta će moje zanimanje u budućnosti biti.

U svojoj bogatoj trenerskoj karijeri, bili ste i selektor juniorske reprezentacije, danas ste takođe i član Trenerskog odbora TSS-a, i zvanični predstavnik Tennis Wizz programa za najmlađe u Srbiji ? Na koje sportsko dostignuće ste najviše ponosni?
– I pored sjajnih trenerskih rezultata u juniorskoj konkurenciji , stvarajući najbolje igrače sveta, najponosniji sam na realizaciju program koji će približiti tenis deci roditeljima, trenerima i svima koje ova magična igra privlači. Od 2016. godine Teniski Savez Srbije pokrenuo je program, koji ja vodim, u cilju priblizavanja tenisa svima.
Tenis je individualni sport. Koji je uzrast kod dece presudan za najrelevatnije prepoznavanje mentalnih i fizičkih osobina koje su neophodne za buduću uspešnu tenisersku karijeru?
– Mislim da biste se iznenadili kada bi razumeli koliko puno naše dece može da ima uspešnu karijeru. Tenis je sport u kome se sve vaše nabrojane veštine uče i savladavaju. Uspešna motivacija i pravilan razvojni put vode ka vrhu, tu više nema tajni.

Kao zvanični predstavnik Tennis Wizz programa za najmlađe u Srbiji, po čemu se razlikuje Tennis Wizz od klasičnog treniranja tenisa? Recite nam nešto više o ovom programu.
– Tennis Whizz je jedinstven program. Kreiran je za decu predškolskog uzrasta. Prolazeći kroz različite avanture deca kroz program savladavaju različite veštine. Pored teniskih, savladavaju rešavanje problema, osnovne motoričke radnje (ravnotežu, koordinaciju, spretnost), kreiraju radne navike, uče slova, brojeve, oblike, rimovanje, socijalizaciju. Tennis Whizz nije samo teniski program. Pre svega, razumeli smo kako deca uče nove aktivnosti. Zahvaljujući tome, postavili smo edukaciju koja je prihvatljiva njima, a same veštine su prihvatljive njihovom uzrastu. Prolazeći kroz program, kreirali smo atmosferu u kojoj deca počinju da vole sport i njime se bave kroz svoj ceo život.

Pored Dejana, rad ovog programa u sportskom vrtiću Zvezda Oaza, ne bi bio moguć bez njegovih asistenata, Miljane Jančulovski i Katarine Radojlović. A sam trening se sastoji iz mnoštvo zanimljiv aktivnosti.

– Trener uvodi decu u trening ktoz avanturu. Izabere se tema i trener pričajući priču i glumeći zainteresuje decu da savladaju određene veštine koje su predviđene. Na primer u Gusarskoj avanturi , gusari u jednom delu čiste palubu broda koristeći četku ( reket) i sapun ( lopticu ) gde kroz igru nauče na oblik terena i kontrolu lica reketa.

Imamo tu privilegiju da smo savremenici jednog od najznačajnijih sportista svih vremena – Novaka Đokovića. Koliko je njegov uspeh doprineo popularnosti tenisa među najmlađima?

– Da, Novak sa svojim uspesima je učinio da tenis postane veoma popularan među najmlađima. Svojom pojavom i uspehom postao je uzor deci, a i odraslima. Tenis je došao trenutno na vrhunac svoje popularnosti.

Srbija je sportski moćna zemlja. Kakva je perspektiva mladih srpskih tenisera?
-U poređenju sa prošlosti , stvari su se totalno promenile. Sada je perspektiva mladih izvesna. Definitivno postali smo zemlja u kojoj je moguće stvarati vrhunske tenisere. Pre deset godina to je bilo nemoguća misija. Danas, stvari su se promenile. Takođe pomoć koju Teniski Savez Srbije pruža kroz svoje programe perspektivnim igračima pomaže na putu do profesionalnog tenisa.

Za kraj, šta možete da poručite roditeljima budućih polaznika Tennis Wizz-a?
– Ukoliko želite da se vaša deca kvalitetno, mentalno zdravo usmere u razvoj kroz tenis ne oklevajte! Pridružite ih avanturi za ceo život!
tennis-whizz-dejan

zvezda-tennis-whizz

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>